0

Не можем да дадем система за ПВО на Украйна, не можем да оставим оголено небето на България. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти в парламента по повод списъка с оръжия, който украинският президент Володимир Зеленски е предоставил на правителството.

Ще трябват стотици милиони левове за унищожаване на стари боеприпаси, вместо това можем да ги дадем за Украйна. Можем да попълним складовете с новопроизведена продукция“, добави Денков.

"В президентството се видя сблъсък на две различни представи на света. Мисля, че се видя аз коя позиция заемам. Поставете се на мястото на другия - ако сте нападнати, какво ще направи един премиер и президент, дали трябва да каже, че ще защити държавата си и търся помощ затова, или "не, аз няма да се съпротивлявам". Има агресор и защитаващи се. Целият международен ред се държи на това, че границите не трябва да се променят. Ако границите се променят, целият международен ред става неустойчив. Целият мир след Втората световна война се държи на принципа на "не променяйте границите", посочи още Денков.

По темата с евентуална продажба на реакторите от АЕЦ "Белене" на Украйна, Денков посочи, че има сериозен интерес. "Навремето Украйна беше технологичен хъб на Съветския съюз. Аз ги помня тези времена. Има изключително много ноу-хау да се развиват там високи технологии", изтъкна министър-председателят. "Имаме интерес да си сътрудничим не само в ядрената енергетика, но и други технологии", допълни той.