0

Д ен преди Народното събрание ще обсъди и гласува кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател и предложената от него структура и състав на Министерския съвет, само две парламентарни партии  - ДПС и "Български възход" биха могли да дадат своята подкрепа за излъчения проектокабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС, но обявиха, че всичко зависи от дебата утре.

"Ние по-скоро ще подкрепим кабинета "Габровски", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на Централното оперативно бюро на партията. ДПС ще изчакат да видят какви политики ще предложи правителството, а това ще се изясни по време на дебатите утре.

 

"Именно от тази гледна точка бихме подкрепили правителство. Няма нищо на всяка цена. В момента ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство, но евентуално утре в дебата ще изложим и нашите аргументи", отбеляза лидерът на ДПС.

От "Български възход", другата парламентарна група, която деклариралите желание за диалог с Габровски, запазиха мълчание как ще гласуват утре.

С цялото ми уважение към проф. Габровски и неговите усилия, както и към това, което прави държавата, и нещата се случват в пленарна зала, не искам предварително да огласявам пред медиите какво ще ни е поведението, но ще го видите, каза в кулоарите на парламента лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Имаме решение как ще процедираме в утрешния ден, каза той и уточни, че са направили няколко съвещания - първо в коалиционен формат, след това с парламентарната група на коалиция "Български възход".