0

Д о 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители. Това стана ясно от изказване на премиерът Николай Денков след среща с контактната група на протестиращите земеделци в Министерския съвет.

НЕДОВОЛСТВОТО НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ: Кирил Вътев призна протеста за справедлив (СНИМКИ)

„След срещата стана ясно, че по всяка една от поставените от протестиращите точки – или можем да предложим решение, или може да обясним как ще търсим решение в най-кратки срокове. След малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, на който ще обясня, че днес с протестиращите сме обсъдили, че ще има определена квота за България, и тя ще бъде разрешена за внос у нас, когато сме уточнили колко голяма ще е тя. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, подчерта Денков.

По думите му по отношение на останалите продукти - царевица, пшеница и рапица. , за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. „Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”.

Той бе категоричен, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна. „Важно е да се уточни, че по първа точка на исканията ни – за вноса на слънчоглед, премиерът пое  ангажимент , че слънчоглед, докато не се регламентират тези механизми няма да влезе в България”, заяви Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му решение дали протестите ще продължат ще вземат членовете на асоциацията, които участват в тях.