0

В се още няма яснота кои министри ще бъдат заменени при ротацията на премиерите. Днес и Николай Денков, и Мария Габриел не влязоха в конкретика, но обясниха, че всяко решение ще е добре обмислено и съгласувано.

По-малко от 60 дни преди ротацията на премиерския пост и евентуалните смени на министри въпросите стават все повече. Днес Николай Денков и Мария Габриел направиха коментари, че предстои да оценят всеки министър, след което да вземат решение дали ще остане на поста си, или не. Условието е да има одобрение и от двете формации, които са излъчили самите тях – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Кои ще са новите имена в състава на Министерския съвет ще става ясно през следващите седмици. Консултациите започнаха миналия петък, а всички министри са под детайлен анализ. „Кабинетът ще го обсъдим с г-жа Габриел. Ние ще решим как ще изглежда, след което ще отидем при парламентарните групи и ще кажем, че това е нашето предложение, ще обсъдим. Това е нормален процес, няма нищо особено тук”, каза Николай Денков. „С академик Денков в момента анализираме, оценяваме работата на всеки един министър по отношение на изпълнението на управленската програма. Аз нееднократно съм казвала, че за мен са важни още два фактора – това е начинът, по който българските граждани усещат доброто въздействие от работата на всеки министър, и, разбира се, работата с парламентарните групи, защото имаме много ясна законодателна програма”, допълни вицепремиерът Мария Габриел.

От няколко дни се знае, че Христо Хинков ще напусне Министерството на здравеопазването. Решението му обаче разочаровало премиера. Според него здравният министър е избързал със съобщението, че ще напусне поста си след ротацията.

СЛЕД РОТАЦИЯТА: Пада първият министър

Докато се вземе решение за промените, Денков призова настоящия министерски състав да бъде оставен да работи. „Критиките към министрите са несправедливи, включително и тези от президентството. Тези хора работят за държавата и, ако непрекъснато ги натискаме в определена посока, им пречим да си свършат работата. Освен това, наличието на критика към някой министър, не значи, че той трябва да бъде сменян. Разбрахме се, че ще има минимални промени”, подчерта Денков.

По предварителен план ротацията трябва да бъде осъществена в първите дни на март.