0

"Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България. В това отношение всички трябва да бъдат спокойни. Няма нищо притеснително към този момент". Това каза премиерът, акад. Николай Денков по повод кризата в Русия.

Министър-председателят събра на извънредната среща с шефовете на службите за сигурност у нас. В нея участие взеха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Те обсъдиха евентуалните рискове за сигурността на България и за живота и здравето на българските граждани в Русия, както и готовността на нашата държава за реакция при необходимост.

Срещата в Министерския съвет беше свикана заради напрежението в Русия и действията на частната армия "Вагнер". Бойците с лидер Евгений Пригожин заявиха, че са взели под свой контрол руските градове Ростов на Дон и Воронеж и се заканиха да влязат в Москва. По-късно Пригожин отмени похода към Москва и обяви, че армията му се прибира в лагерите си.