0

П ремиерът акад. Николай Денков се закани да съди депутата от ГЕРБ Делян Добрев заради изказването му,, че много от управляващите са "на хранилка" на "Лукойл".

"По отношение на приказките за "хранилки" и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил”, категоричен бе Денков.

"Лукойл" пое ангажимента да изпълни законите, така както са заложени в момента. Това че някой е направил калпави закони, съжалявам, че трябва да използвам този израз, не означава, че ние трябва да нарушим закона заради нечий желания", разясни премиерът. 

След редовното заседания на Министерския съвет Денков говори и за неплатените данъци на нефтохима в Бургас.

"В последните няколко дни чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. От "Лукойл" са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които са полагат спрямо нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности", подчерта Денков.

Премиерът се похвали още, че  България бележи най-голямото подобрение сред всички страни в света в оценката за върховенството на закона спрямо миналата година. Това показва индексът Rule of Law Index 2023 на World Justice Project (WJP).