0

П ремиерът Николай Денков видя предизборна акция в желанието на някои партии да се свика извънредно заседание на парламента само два дни преди вота.

„Два дни преди изборите да се прави заседание на Народното събрание по такава гореща тема, каквато са енергийните доставки, показва, че това е по-скоро предизборна акция, отколкото желание да се намери решение. Срокът за премахване на ветото на президента позволява това заседание да бъде направено веднага след втория тур на изборите. Самият факт, че се бърза, показва, че това е по-скоро предизборна акция, отколкото желание да се намери решение”, смята министър-председателят.

Във връзка с протеста на нефтохимиците, премиерът каза: „Те имат основание за това. Трябва да се действа внимателно с дерогацията. Обяснявах го няколко пъти - ако тя се премахне рязко, се създават огромни рискове. Първо за хората, които могат да видят много по-високи цени на горивата от тези в момента. И второ - за работещите в рафинерията”, е мнението на Денков.

Относно Делян Пеевски, който поиска от премиера стратегия и ежеседмичен отчет за работата по Шенген, министър-председателят поясни: „Ще отговаряме по сроковете и по начините, които са заложени в отношенията между институциите”, е позицията му.

На Срещата в Брюксел Денков обясни, че не са водени разговори за разселване на палестински бежанци и за това България да приеме част от тях на по-късен етап.