0

Б ългарският министър-председател държа слово през евродепутатите, информира NOVA.

Българският министър-председател е на посещение в Страсбург. Пред евродепутатите, премиерът държа слово, в което призова страната ни час по-скоро да бъде присъединена към Шенген и еврозоната и призна, че сме обект на руски хибридни атаки.

В дебата "Това е Европа" министър-председателят заяви, че пълноправното членство на България в Евросъюза и НАТО е най-голямата гаранция за демократичния и европейски път на страната ни. По думите му войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин срещу Европа.

В положението на Украйна може да се озоват Молдова, Балтийските републики, Полша, Румъния и дори България. Затова, според Денков, трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и еврозоната.

„В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация. Част от тях – успешни от страна на Руската федерация и СССР. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки.

Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суверенна обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културни свързаности между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици.

Пълноправното членство на България в Европейския съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяването си към Шенген и еврозоната”, посочи Денков от трибуната на ЕП. 

Той благодари на всички членове на Европейския парламент, които са подкрепили страната ни по пътя към присъединяването. 

Премиерът засегна и наболялата тема за войните в Украйна и Газа: „За съжаление, ЕС не е изолиран остров на мира и благоденствието. На границата му близо 2 години бушува опустошителна война, в която руските агресори се опитват да сломят порива на украинския народ да живее в независима, свободна и демократична държава.

Не по-малко кръвопролитен е и подновеният въоръжен сблъсък в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на „Хамас” срещу цивилни граждани, жени и деца, и широкомащабният военен отговор на Израел, при който вече загинаха хиляди палестинци”. „Уважаеми членове на Европейския парламент, днес в Европа все по-често се забелязват известни признаци на умора от войната в Украйна и се надигат гласове против помощта за украинския народ и украинските бежанци.

Все повече европейци си задават въпроса „Защо трябва ние да понасяме тежестите и несгодите от една далечна война между две страни, които не са част от Европейския съюз? Не е ли по-добре да се направят няколко отстъпки на Путин и войната да приключи?”, отбеляза още Денков.

След като завърши словото си, българският министър-председател беше изпратен от евродепутатите с аплодисменти. Денков участва в дебат с членовете на ЕП и отговаря на техните въпроси.

В отговор на обръщението на Денков мнозинството от евродепутатите призоваха да се сложи край на дискриминацията на българските и румънските граждани.

Те поискаха Съветът да гласува присъединяването на двете страни към Шенген преди края на 2023 година. Част от евродепутатите пък поискаха от България да „затвори вратичките“, позволяващи заобикалянето на санкциите за руския газ.

Премиерът Денков от своя страна припомни на евродепутатите, че България винаги е била решителен поддръжник на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз.

Той не подмина и въпросите за вътрешната политика у нас: „Сформирането на коалицията, която управлява България, беше единствената проевропейска възможност за съставяне на правителство, което да създаде стабилност в държавата. Искам да благодаря на Мария Габриел, с която заедно ходим на срещи, за да убедим всички, че ние можем, готови сме и работим заедно за европейското развитие на България”.

Денков допълни, че е бил разочарован от някои български представители в ЕП, които не са подкрепили усилията на страната ни за интеграция. По думите му те опитали да създадат разединение.

Премиерът отрече страната ни да е нарушавала европейските регламенти по отношение на руския петрол. „България никога по време на нашето управление не е нарушавала европейските регламенти и законите. Фирмата „Лукойл” също не е нарушавала тези регламенти и закони по отношение на преработката и износа на нефт и нефтопродукти”, отбеляза Николай Денков.

Той коментира и отношенията на България с РС Македония. Според него те са влошени през последните години, но това не е било провокирано от София. „В това отношение аз не приемам никакви критики към страната ни днес”, категоричен беше министър-председателят.