1

В се още няма окончателно решение дали ще има коледни добавки за пенсионерите, каза премиерът акад. Николай Денков в Благоевград. "Този разговор не е приключил, защото трябва да видим изпълнението на бюджета. Министърът на финансите казва като принцип, че е много по-важно да се повишат пенсиите, така че да има средства през цялата година, отколкото да им се дадат средства един или два пъти годишно.

Представете си ако за 12 месеца дадете по 50 лв., това са 600 лв., които получават през годината. Другият вариант, с който хората свикнаха, - да не им давате всеки месец по 50 лв., а 50 лв. еднократно и те изглеждат щастливи, защото са получили 50, а не 600 лв. Това е, което министър Василев не харесва в този тип "бонуси", които печелят популярност. Нека видим изпълнението на бюджета през ноември и пак ще обсъждаме", коментира премиерът възможността тази година да няма коледни бонуси за пенсионерите.

По повод идеята за увеличение на максималния осигурителен доход, е проведена среща със синдикати, работодатели, представители на ИТ-сектора, на която не е било наложено решение, а предложено те да обсъдят помежду си и да пратят предложения до работна група. "Финансовият министър предлага да има формула, аз също мисля, че това е разумно, но пък част от участниците в тази среща не искат формула. Има още 2 седмици докато минат изборите след това трябва да има решение", обясни министър-председателят.