0

"Критиките към министрите са несправедливи, включително и тези от президентството. Тези хора работят за държавата и, ако непрекъснато ги натискаме в определена посока, им пречим да си свършат работата. Освен това, наличието на критика към някой министър, не значи, че той трябва да бъде сменян. Разбрахме се, че ще има минимални промени". Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в понеделник.

Той увери, че двамата с Мария Габриел имат водеща роля в определянето състава на правителството след ротацията. И допълни, че темата ще бъде обсъдена с парламентарните групи.

Денков отговори и на критиките от страна на вицепрезидента Илияна Йотова. В неделя тя определи кабинета като „Б” отбора. А премиерът нарече този коментар "неадекватен" и напомни, че България е парламентарна република.

Според министър-председателя здравният министър Христо Хинков е избързал със съобщението, че ще напусне поста си след ротацията. Относно критиките към военния министър Тодор Тагарев премиерът заяви, че няма безгрешни хора и призова да се разграничават критиките от политическия интерес.

За вътрешния министър Калин Стоянов премиерът припомни свое изказване, че мнението му се определя от отношението на министъра към служителите на МВР, превишили правата си по време на протеста на футболните агитки.

За отвлечените български моряци от корабите „Руен” и „Galaxy Leader” премиерът каза, че няма нова информация. Той обясни, че със случаите се занимава Ситуационният център в Министерството на външните работи (МВнР). „Има разговори с хутите през МВнР, те се отнасят сравнително добре с капитана и помощник-капитана, които са там. Използват се възможности за посредничество, особено със случая с „ Galaxy Leader“, обясни Денков и допълни, че за момента няма нещо обезпокоително.