0

П равителството никога не е отказвало диалог с организациите от аграрния сектор. Това каза по време на брифинг премиерът Николай Денков.

НЯМА ЗАДЕН: Зърнопроизводителите блокират гранични пунктове и пътища

Денков заяви, че още на 25 юли се е срещнал заедно със земеделския министър Кирил Вътев с много браншови организации. "Тогава повечето от тях изразиха подкрепа за падане на забраната за внос на аграрни стоки от Украйна. Отделно от това министър Вътев се срещна пет пъти с тях", каза Денков.

„Основният проблем, който с поставя от протестиращите, вече е решен. Украинската държава пое ангажимента да ограничи износа на определени групи стоки“, добави още той. "От нас се очаква да определим от кои украински стоки какви количества бихме могли да приемем. В България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които не съответстват на стандартите. Има стриктен контрол на всички стоки, които се внасят от Украйна. От 1 октомври м.г. до влизането на забраната в сила на 3 май т.г. БАБХ е проверила 575 пратки зърно”, каза премиерът.

В събота инистър-председателят определи зърнопроизводителите като „терористи“, заради заплахите им за масови протести след свалянето на забраната за внос на украинско зърно.