0

"Ясно е, че "Хамас" трябва да бъде изкоренена, тъй като тя носи терористичния заряд в себе си, но в същото време трябва да е ясно, че има невинни жители и трябва да се търси тяхното представителство и тяхната защита, за да може да се създаде устойчив мир. Това е в момента борбата - как да изчезне "Хамас", за да може да се успокоят страстите и да се потърси устойчиво решение", заяви премиерът Николай Денков. Относно изваждането на 20-те човека, намиращи се в ивицата Газа, Денков заяви, че няма връзка с тях, "така че няма как в момента да се предприеме акция по тяхното извеждане", добави Денков.

Денков добави, че хуманитарен коридор няма как България да го организира. "България сама трудно би могла да успее да организира такива коридори, но участва много активно, като част от общите европейски усилия", заяви Денков.

Министър-председателят подчерта, че българските граждани могат да се връщат и с полети на други държави, като това е съвсем нормална практика, по думите му. България е готова да изпрати полет, когато се събере достатъчно голяма група.

Премиерът коментира и темата с възможна бежанска вълна. По негови думи единственото стабилно решение е защитата на външните граници, а според Денков България се справя добре в момента, но трябва да сме подготвени за по-тежко развитие на бежанската вълна. Премиерът увери, че такава непосредствено не се очаква, но всичко зависи как ще се развият следващите дни и седмици събитията.

По темата с блокирания български кораб "Рожен", Денков коментира, че в момента са в безопасност, но няма конкретна информация. 

На въпрос дали очаква представители на президентството той отвърна, че не вижда причини да не дойдат.

"Това, което ние казваме, че като институции трябва да работим заедно не среща подкрепа от другата страна, непрекъснато има атаки, голяма част от тях са напълно неоснователни", коментира Денков.

По думите му вътрешното разделение в държавата пречи на тази държава да се справя със задачите, които има.