0

Н ежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо. Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес.

РЕШЕНО: Земеделците блокират 80 точки в страната!

Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. "Няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета", посочи той. Преди ден Денков обяви, че правителството ще подпомогне само онези земеделци, които могат да докажат, че са били на загуба миналата година.

ФЕРМЕРСКИЯТ ПРОТЕСТ: Палежи пред Министерство на земеделието и храните (СНИМКИ)

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната", добави Денков.

ДОЙДЕ ИМ ДО ГУША: И БГ фермерите излизат на протести (СНИМКА)

Премиерът цитира данни на НАП, според които зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години.

"Между 2018 и 2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лева. През 2021 печалбите скачат на 2 млрд. лева декларирани, а през 2022 стават 3 милиарда лева. Дали през 2023 секторът е бил на загуба - предстои да разберем от финансовите отчети", подчерта министър-председателят.

През миналата година земеделците са получили 3 млрд. лева европейско и национално финансиране, като 1,7 млрд. от тях са дадени от настоящото правителство след идването му на власт, отчете още премиерът. И добави, че през 2023 нашите стопани са получили най-много пари след Полша от ЕС заради загубите от украинския внос.

Николай Денков подчерта, че той и правителството остават отворени за продължаване на диалога. И нарече политическо искането на част от земеделците за оставка на аграрния министър Кирил Вътев. "Исканията са неадекватни по отношение на това, което той е направил за сектора", посочи премиерът.