0

Д епутати предлагат да се забрани продажбата и предоставянето на енергийни напитки на деца, включително онлайн, предаде БНР. 

Подготвените поправки в Закона за здравето са внесени в деловодството на Народното събрание. 

Според тях продавачите ще бъдат задължени да отказват продажбата и предоставянето на енергийни напитки на лица, които не могат да докажат, че са навършили 18 години. 

Това ще важи за детските градини, училищата, общежитията за ученици и магазините на разстояние по-малко от 100 метра до всяка входна точка на посочените, с изключение на висшите училища. 

Според вносителите на промените консумацията на кофеинови енергийни напитки сред подрастващите е свързана с редица рискове за здравето, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси. Енергийните напитки са свързани и с нервност, замаяност, затруднена концентрация, безсъние, дехидратация, ускорен сърдечен ритъм, гърчове и дори инсулти, подчертават депутатите, писа pariteni.bg.

Освен това прекомерната им консумация може да причини тежки реакции и е свързана с употребата на тютюн, алкохол и наркотици, пише още в мотивите към проекта. Въпреки това те остават популярни и достъпни сред подрастващите, като някои от тях ги консумират ежедневно и дори ги смесват с алкохол.