0

Н ародното събрание одобри придобиването на 183 американски бронетранспортьора (БТР) "Страйкър" (Stryker), 15 спомагателни камиона и друго оборудване. "За" гласуваха присъствалите в пленарната зала 134 депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

"Против" купуването на бойните машини се обявиха 55 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Двама народни представители от БСП се въздържаха.

В приетото решение е предвидено началото на доставката на бойните машини да е третото тримесечие на 2025 г., а краят - първото тримесечие на 2028 г. Предвидено е също, че ще се доставят 10 машини на месец.

Договорът със САЩ включва също така индустриално сътрудничество и трансфер на технологии и асемблиране и ремонт на бойните машини "Страйкър" в заводи на "Терем холдинг".

Прогнозният разход е 1.376 млрд. долара без ДДС. Плащането по договора, включително два бъдещи договора за придобиване на боеприпаси, е предвидено да се извърши за период от пет години. Освен посочената сума за цялостната реализация на проекта ще са необходими и други допълнителни разходи за плащане на ДДС, мита, транспортни разходи и др.

По време на обсъждането на законопроекта в пленарна зала присъства министърът на отбраната Тодор Тагарев. "Това е добро решение и аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на българската армия", заяви от трибуната на парламента военният министър Тодор Тагарев по повод купуването на бойните машини "Страйкър".

"Ако депутатите бяха слушали докладите на комисиите, щяха да получат отговори на много от въпросите, които са били поставени. Очевидно за вас това не е важно, по-важно да си водите пропагандата. Няма никакво значение дали министър или заместник-министър ще подпише договорите. Искам да подчертая, че този процес продължава повече от десет години и първите технически задания са разработени през 2012 г.", добави Тагарев.