0

С правка за точния час на раждане се оказа печеливш бизнес за много болници в България, показа проверка на „Телеграф“. Причината е, че все повече хора се интересуват от астрологични прогнози, а точно изчисление е необходимо, за да се направят точни изчисления в какво положени са се намирали планетите по това време. 

Таксите за справка „точен час на раждане“ в различните болници варират между 12 и 50 лева. Поради високия интерес в последните 3-4 години обаче и цените са се повишили, показа справка на вестника. Така например в „Майчин дом“ през 2018 г. услугата е струвала 20 лева, сега за същото нещо се плащат 50 лева. Плюс е, че точният час на раждане може да се плати и онлайн и да се получи по имейл. Единствено се изисква да се попълни заявление, да се плати таксата и ако открият часа, го изпращат до няколко часа. Проучването ни показа, че най-евтино такава справка за София се издава във Втора градска болница, където е обявено, че заявление за издаване за дата и час на раждане е 12 лева. 

Услуга

В повечето от останалите болници в столицата цената е 20 лева, но не във всички е обявена официално. Подобно е и положението в Пловдив. На други места пък болниците дават различни оферти, а някои в по-малките градове не разполагат с тази база данни за по-ранни години на раждане. 23 лева е услугата в Самоков например. В Стара Загора пък се оказа, че болницата изобщо не предлага подобна услуга, дори лекари се възмутиха, че лечебни заведения печелят от такъв вид услуга. „Ако някой се е изхитрил да прави подобни документи, това би било шарлатанство“, коментира емоционално пред „Телеграф“ д-р Николай Христов, завеждащ отделението по акушерство и гинекология в клиника НИАМЕД. 

Община 

Освен болниците обаче справка извън столицата и големите градове може да се направи в общината или при кмета. Достатъчно е да има достъп до локалната база данни "Население". 

Часът на раждане е информация, която се получава лично от общинската администрация, служба ГРАОН, в която се съхранява актът за раждане. В него е посочен точният час, дата и година, когато човек се появява на бял свят. Единствено през периода 1981 г. до края на 1989 г. часът на раждане липсва. При тези случаи може да се подаде молба в родилното, в което човекът е роден и оттам издават справка за конкретното лице с часа на раждане, като за тази услуга се заплащат 25 лв. 

Ценоразпис 

За съжаление не винаги има такава информация и в родилното. Сега преди раждане на детето родителите заплащат различни услуги в болницата по утвърден ценоразпис. Например във Варна избор на час за раждане се таксува 150 лева, колкото струва и присъствието на придружител по време на раждането. След изписване на детето, срещу 25 лева от болницата, се издава медицинска справка, с която родителите получават от общината акта му за раждане. Болниците печелят добре извън клиничните пътеки не само от нумерология, но и от различни услуги, включващи от специализиран медицински транспорт до отдаване на помещения под наем. Услугите за транспорт варират от 15-20 лева и по 2-3 лева на километър. Наемане на зала за презентации примерно може да достигне и 1500 лева на ден, става ясно от ценоразпис на болница „Лозенец“. За медицинско обикновено таксата е 50 лв., а за копие на историята на заболяването навсякъде искат между 90 и 100 лв. за оценка. Заплащат се също възможността за ползване на Wi-Fi интернет, самостоятелна стая, гледане на цифрова телевизия и т.н., като цените също варират в зависимост от болницата и населеното място.

Ценоразписите са като в елитен хотел.

 Ценоразписите са като в елитен хотел.
Телеграф

Врачките изчисляват хороскопа по часа заради разположението на планетите в Слънчевата система.

 Врачките изчисляват хороскопа по часа заради разположението на планетите в Слънчевата система.
Телеграф