0

Д ете е изпаднало в кома при инцидент в плевенския театър „Иван Радоев”. Момичето паднало от сцената по време на репетиция на детската школа.

За това съобщи днес на извънредна пресконференция директорът на културния институт Димитър Кабаков, съобщава БТА.

Едно от момичетата - Лора Петкова, които репетират в премиерния спектакъл "Дванайсета нощ" на Детската студия при театъра, пада в пропадало в оркестрината на театъра на височина от около два метра. Падането е назад, при което удря главата си и получава черепно-мозъчна травма. Още вчера е направена спешна операция. Детето е на 16 години. Настанено е за лечение в болница "Д-р Георги Странски".

"Има разследване от страна на полицията и прокуратурата, назначена е и вътрешна проверка", каза още Кабаков. Той добави, че всички административни изисквания по отношение на пребиваването на децата в театъра - инструктажи за безопасност и други изисквания, по предписания на Инспекцията по труда, са направени. "В годините назад такъв инцидент с дете никога не се е случвал", категоричен е той. 

"Всички сме в шок. Сутринта имахме водосвет в театъра, а след това и бе отслужена молитва за здраве в храм "Свети Николай", допълни Кабаков.

Той съобщи още, че министърът на културата Найден Тодоров е предложил да бъде изпратен хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух, за да бъде транспортирано детето в болница "Пирогов". Кметът на община Плевен д-р Валентин Христов също се е свързал с директора на театъра и е предложил помощ като от своя страна е обсъдил случая със свои колеги лекари и те са на мнение, че специалистите в Плевен са много добри и всичко необходимо е направено. Изразено е и становище, че преместване с хеликоптер в такова състояние на пациента не е препоръчително, а и в момента не се и налага. "Ще съдействаме с всичко, което е необходимо", заяви директорът на театъра. 

Обявените за следващата седмица премиерни представления на "Дванайсета нощ" са отменени.