0

С чупени съоръжения, липсващи стъпала на пързалки, скъсани люлки, придружени от стърчащи пирони. Това е често срещана гледка по детските площадки в страната.

Причините пък са ненавременната поддръжка от страна на общините, както и различни вандалски прояви. Наред с това се наблюдава и неравномерното разпределение на подобни детски кътове на открито. В по-големите градове някои квартали имат по 2-3 площадки, а в други те са пред всеки блок и броят им е значително по-голям. Русе например разполага със 195 площадки, като те са за деца от 0 до 18 г. „В голяма степен щетите по детските площадки се дължат на това, че те не се използват по предназначение. Така например тези за възраст от 0 до 3 г. се използват често от тийнейджъри, което води до амортизиране и чести счупвания“, твърдят от община Русе. Оттам посочиха, че през последната година са изградени и обновени 7 площадки на територията на различните квартали в града, като част от тях са в детски ясли.

Проблеми

В Разград пък броят на местата за детски игри е 49, като около 10% от тях не отговарят на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра (виж карето). Това обаче не означава непременно, че са опасни. В Плевен има 54 площадки. От общината признават, че опасните са 6 на брой, като уверяват, че своевременно се премахват проблемните съоръжения или се ремонтират в спешен порядък. Според Цветелина Янчева обаче положението в града е много зле. „Само в центъра има една нормална площадка и всичко останало е пълна скръб. Имаше една за цял квартал, но тийнейджърите я изпотрошиха и общината премахна всички съоръжения, тъй като бяха опасни“, каза плевенчанката и добави, че площадките не се поддържат, не се почистват, не се ремонтират, а на места самите жители се грижат за тях със собствени средства.

Поддръжка

Лоша е ситуацията и с детските площадки в Монтана. Там обновяването им в парковете тече от няколко години, но въпреки това в момента продължават да са в трагично състояние. „Лошото е, че не се поддържат - счупени съоръжения, скъсани въжета, което съответно ги прави опасни, липсващи люлки, огради, счупени вратички на оградите, където въобще има такива, счупени стъпала за пързалките“, разказа пред медията ни майката на две деца Марина Павлова. Тя продължава: „На площадка в един от парковете например има пясъчник, който е дълбок, но не си спомням изобщо да е имало пясък в него. Детската площадка за най-малките в големия парк е без ограда, а точно до нея беше направена велоалея, което е доста опасно. Общо взето, направиха нови площадки в града, които не се поддържат, не са добре обмислени и вече са опасни“.

Позитивно

В морската столица детските площадки за игра на открито са 459. От община Варна коментираха за „Телеграф“, че те извършват поетапно обновяване, като до този момент това е направено с 250, а останалите се поддържат. Оттам обаче уверяват, че при подадени сигнали за нередности и опасности реагират своевременно.

От общината в Бургас не отговориха на въпросите ни, но потребители в социалната мрежа споделят, че почти всички площадки са нови и не се сещат за опасни съоръжения. Във Враца примерът също е позитивен. И там повечето пространства за игра навън са нови или ремонтирани. Според родителя Катя Каменова броят им е недостатъчен, но въпреки това във всеки квартал на града има площадка. Тя обаче отчита, че няма голямо разнообразие от съоръжения и на повечето места са предимно с пързалки и люлки. На пресконференция кметът на града Калин Каменов обяви, че през тази година ще бъде изградена и покрита площадка, която ще даде възможност да се използва през летните горещини и когато времето е лошо.

Проследяване

В София в зависимост от това къде се намират детските площадки се поддържат от различни институции. Районните администрации отговарят за местата за отдих и игри, намиращи се в междублоковите пространства, техният брой е 1229. Детските площадки, разположени в паркове и градини, се стопанисват от Дирекция „Зелена система“ на Столичната община и те са 118 на брой. От „Московска“ 33 обясниха, че районните кметове имат задачата да следят ежедневно състоянието на съоръженията и при необходимост да ги ремонтират или да отстранят повредени елементи, защото целта е те да бъдат безопасни за децата. По отношение на металните съоръжения, които са над 30-годишни, усилията на местната власт е към пълната им подмяна, защото те не отговарят на наредбата. „За последните 10 години са изградени 506 площадки в междублоковите пространства, като броят им е в зависимост от големината на съответния район, и 99 в парковете и градините на София“, уточниха оттам. В столичния район „Младост“ има 176 площадки, като 123 от тях не отговарят на наредбата, а 21 се нуждаят от частичен ремонт. По думите на кмета Стефан Стефанов са необходими близо 6.5 млн. лева, за да бъдат ремонтирани всички налични детски площадки.

Пари

Средствата, с които разполагат общините, са различни. Те варират от 50 хил. лв. до 200 хил. лева. Русе например разполага със 150 хил. лева, за тези дейности, като към месец април вече са изхарчили 24 000 лева. На този фон Разград има бюджет от 50 хиляди, но не трябва да пропускаме факта, че те отговарят за четири пъти по-малко площадки. В същото време 5 площадки в града са изградени с дарения.

В черноморската ни столица финансовите средства са в размер на 200 хил. лева. В София пък всяка година в бюджета на районните кметове се отпускат средства за реконструкция и обезопасяване на съоръженията за деца. Столичният район „Триадица“ например разполага с 45 хил. лева за поддръжката на 95 площадки. 75 977 лева пък е новият бюджет на район „Младост“, като досега те са разполагали с 42 000 лева за ремонта на 176 площадки. На тяхната територия са ремонтирани съоръженията на 4 места за игри на открито.

Изпращаме във Венеция соцкатерушки

Помните ли металните кълба, корабчета, лодки, пирамиди и коли? В много градове на страната те все още могат да бъдат срещнати. В столицата също, въпреки че наредбата не позволява те да се поддържат и ремонтират. Някои районни администрации или самите живеещи обаче го правят, защото за тях е по-важно децата да има къде да играят, отколкото да им оставят площ без съоръжения. Тези, които стриктно спазват правилата, ги предават на фирма за оползотворяване, която от своя страна ги нарязва. Както „Телеграф“ писа, тази година стари катерушки от район „Изгрев“ ще участват в тазгодишното Венецианско биенале като основен акцент от българската арт инсталацията. За целта съоръженията за игра от преди повече от петдесет години, намиращи се до бл. 56 в жк „Дианабад”, ще бъдат демонтирани, реставрирани и изпратени във Венеция, за да участват в най-стария и престижен форум за съвременно изкуство в света. След приключване на изложението металните конструкции ще бъдат върнати на местата им.

Дезинфекцират пясъчниците през пролетта

В наредбата за детските площадки те са разделени на възрастови групи - до 3 г., от 3 до 12 г. и от 12 до 18 г. Всяка една от категориите има минимални изисквания за съоръженията. Така например местата за най-малките трябва да разполагат с пясъчник, друг вид атракцион и поне 2 пейки. Отбелязва се обаче, че пясъчникът трябва да е самостоятелен елемент, а не комбиниран с пързалка или друго съоръжение, което всъщност е често срещано нарушение. Също така пясъкът трябва да се прекопава и дезинфекцира най-малко два пъти - рано напролет и в средата на лятото. За по-големите хлапета пък изискването е да са осигурени най-малко 4 конструкции за забавление и три пейки. Освен това всяко място, предназначено за игра, трябва да има поне два входа, а вратите да са боядисани в ярък цвят, за да се разпознават лесно от хора със зрителни увреждания. Кошчетата за боклук също трябва да са поне две.

Слагат предупредителни табели по дърветата

Последното изменение на наредбата за безопасността на детските площадки бе направено в началото на тази година и новите текстове влизат в сила в края на настоящия месец - от 23 май. В тях например изрично е посочено, че не се допуска съоръжения за игра и елементите на обзавеждането по детските площадки да са с остри ръбове и стърчащи части. В същото време са отменени редица изисквания към съоръженията за игра, тъй като те са свързани предимно с конструктивни или технически характеристики, които са общоевропейски и са насочени към производителите на съоръженията. Промени са извършени и в приложение №1 към наредбата, което се отнася до дървесните видове около детските площадки. Там е посочено, че при наличие на определени видове трябва да се поставят предупредителни табели. На тях трябва да пише например: „Внимание! Контактът с растението може да предизвика алергична реакция“ или „Внимание! Видът е вреден при консумация“. За някои растения се изисква директно премахване, защото не трябва да бъдат в близост до площадки за игра. За плодните и овощните дървета като ябълки, череши и т.н. пък е записано, че „не са подходящи за паркоустрояване на площадки за игра, тъй като узрелите плодове замърсяват площта под короните и привличат жилещи насекоми, които са особен риск за алергични деца“.