0

М ечките минават на риба и ядки след зимния сън, разкри пред вестник „Телеграф“ Калина Вълчинкова от парка в Белица. До момента само два от общо 17-те му обитатели са будни.

След хибернацията техният организъм тепърва започва да се връща към нормални обороти, заради което има особености в менюто им. Те получават по-малко количество храна от това, което хапват през останалите сезони, разказват от парка.

Естествена

Гледачите се стремят диетата им да бъде максимално близка до естествената. В природата по това време те се хранят с кореноплодни растения и с мърша, тъй като това са нещата, които могат да се намерят в края на зимния сезон. В мечото селище хрупат основно зеленчуци - например моркови, които са една от основните храни през този сезон. След разбуждане мечоците се хранят в малки количества, като дажбата им започва да се увеличава лека-полека. Дава им се риба и ядки, които да им доставят енергия. Когато се разбудят достатъчно, дажбата на мечоците се вдига. Така от 1-2 килограма на ден минават на 7-8 килограма дневно към края на пролетта.

Здраве 

Всяка година мечките в Белица минават профилактични прегледи. Тази пролет няма да пропуснат ветеринарни прегледи, но първо трябва да се събудят. Всички обитатели биват прегледани с ехограф и рентген. Минават и на очен преглед, като се измерва и подкожната им мазнина. Задължителен е и прегледът при зъболекар, като при някои животни се налага вадене на зъби. Причината за многото развалени зъби е тяхното минало като танцуващи мечки и отглеждането им в неподходящи за вида условия. 

Паркът в Белица все още е затворен за посетители. Кога ще отвори врати зависи от това кога ще се събудят мечките. През 2022 година до 5 април повече от половината животни все още не били будни.