0

З а първи път учениците от 1-ви до 12-и клас ще получат пълен комплект безплатни учебници. В него е включен и този по чужд език. Единствено първолаците не връщат учебници, докато децата от 2-ри до 12-и клас трябва да ги върнат в края на учебната година. Това каза пред „Телеграф“ директорът и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България Диян Стаматов.

„Профилираната подготовка, която е в 11-и и 12-и клас, както и професионалната подготовка, няма да има безплатни учебници. Те все още ще се закупуват от учениците, защото в някои професионални паралелки няма учебници в почти 90% от предметите, които се изучават“, заяви той и добави, че профилираната подготовка не се изучава от по-малък брой ученици и затова не може да се разпечатат учебници за всички.

Комплекти

Учениците от 8-и, 9-и и 10-и клас ще получат безплатно учебници по 12 предмета. „Във втори гимназиален етап ще получат български език, математика, чужд език и др.“, посочи той. Стаматов изчисли, че децата от втори гимназиален етап ще получат безплатен комплект, който струва около 100-120 лв., а в първи гимназиален етап той е на обща стойност около 300 лева. Директорът каза още, че новите учебници ще се използват три поредни години, като след края на всяка ще трябва да се връщат. Затова апелира децата да ги пазят в добър вид и подчерта, че ако се изгуби или унищожи учебник, той ще трябва да бъде възстановен от ученика.

От думите му стана ясно, че няма промяна в съдържанието на учебниците, но за тази нова учебна година са преиздадени тези за 1-ви, 6-и и 7-и клас. Към момента всички учебници са доставени в училищата и разплатени на издателствата, каза още той.

Помагала

Председателят на съюза коментира, че не изключва вероятността да бъдат издадени нови помагала, но може и без тях. „Когато едно дете и семейството му искат да имат по-напреднало преподаване, тук помагалата са полезни, за да може да се надгради базисното ниво, което ученикът има“, заяви директорът.