0

К метът Йорданка Фандъкова връчи ежегодните грамоти за заслуги към Столичната община за постигнати високи резултати в областта на училищното образование, като тази година и двете учебни заведения в квартал "Иван Вазов" – 47-о СУ Христо Данов и Национална търговско-банкова гимназия бяха отличени с престижното отличие. „Качественото образование в сърцето на София, на метри от Южния парк в държавно училище не е химера, а реалност, плод на отличен екип, обединени и много последователни усилия и смели мечти“, каза директорът на 47-о СУ Вилхелм Новачков. Според него елитните училища са тези, които успяват да задържат отлични преподаватели и да създадат среда, в която децата да израстват спокойни и уверени, изграждйки прекрасни отношения помежду си.

Успехите на колектива са свързани и с приобщаването на деца от различни етноси и националности. Няколко украински деца са намерили среда и подкрепа, докато придобиват знания точно там. Училището има опит и с ученици с други националности, пострадали от военни и етнически конфликти, като Сирия и Ливан.

Вече 8 години в 47-о СУ е емблематичният преподавател - Мина Илиев. главен начален учител- безспорен авторитет, както сред колегите си, така и сред децата и родителите. „Да събереш на едно място преподаватели като Мина Илиев е заявка за качествено образование, но да ги задържиш, да мечтаете заедно вече е достижение и гаранция за нивото, на което и да е учебно заведение“, смята Новачков.

В потвърждение на думите му са успехите на двамата малки математици - третокласникът Виктор от класа на Мина Илиев и първокласникът Виктор от класа на г-жа Боцина обрали медалите на не едно и две математически състезания. Успехите на възпитаниците в областта на спорта са още по – многобройни, а най важно от всичко остава средата и усмивката, с която децата прекрачват прага на 47-о СУ.

„Благодаря на Столичната Община в лицето на Кмета - г-жа Фандъкова, на д-р Кастрева – началник на РУО-София за високото отличие. Приемаме го с отговорност, защото заедно създаваме среда за образовани, знаещи и мечтаещи деца, заедно работим да имаме устойчиво и силно българско образование“, каза още диркеторът на 47-о СУ Вилхем Новачков.