0

С едемнадесет нападения от мечки върху селскостопански животни, пчелини и насаждения от арония са регистрирани в област Смолян от началото на септември, според данни от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Смолян. От екоинспекцията са съставени протоколи за нанесените щети и стопаните на засегнатите обекти ще получат обезщетения.

Седем от нападенията са на територията на Държавното горско стопанство в Славейно, а две от тях са в с. Глогино, община Баните. При един от случаите в с. Глогино мечката влязла в нощните часове в обори в пределите на самото село, умъртвявайки пет овце, уточняват от кметството. Три от убитите овце са на кмета на Глогино Бинка Терзиева.

ДИВИ ПОХИТИТЕЛИ: Мечките в Габрово изтрещяха, отвличат животни

Мечки създават проблеми за жителите на с. Арда от години, обяснява кметът Карамфилка Давидова. При последните атаки през август и септември са убити девет телета и овце. Местното население е в стрес от нападенията и хората не смеят да се движат сами в гората или да стигнат до имотите си в околностите на Арда, уточняват от кметството.

Жителите на Славейно също са притеснени от появата на мечка с три малки мечета в самото село, обяснява кметът Тодор Рудев. Мечка с три малки мечета е нападнала преди дни животни в центъра на с. Славейно на около 20 метра от кметството.

В пост в социалните мрежи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира вчера проблема с мечките в района на Габрово. Кметът на Габрово се опасява, че рискът за нападение над човек става все по-голям, написа министърът. Според него броят на мечките нараства и скоро ще трябва да се предприеме нещо.

Във връзка със зачестилите сигнали за нападения над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян припомня, че при установяване на щета, собствениците следва да подадат сигнал или жалба към горското или ловно стопанство, на чиято територия е регистрирано нападението.

Като превантивни мерки за недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, екоинспекцията съветва пашата да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.