0

 

Собствениците и живеещите в сгради, които не са монтирали предпазен щит под кабината на асансьора до края на годината, от 1 януари 2024 г. ще трябва да се качват пеша до горните етажи. Причината е, че „ползвателят и лицето, което поддържа лифта, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да уведомят регионалния отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен и технически надзор”. Това предвижда действащата Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите, ако нямат предпазен щит.

Задължение

От януари Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва проверки и ако открие в жилищни сгради асансьори без предпазен щит, ще спира подемника и ще наложи глоба от 100 до 2000 лева и тарикатлъкът ще излезе солено на живеещите в сградата. Предпазният щит или удължаване на кабината се изисква от европейска директива, транспонирана в българското законодателство.

Средната цена на щита и поставянето му е 350 лева. Но поддържащата асансьора фирма или техник искат различни суми, стана ясно от проучване на „Телеграф”. Домоуправител на жилищна сграда в квартал „Банишора“ съобщи, че техният техник му казал през май, че ако сложи предпазното приспособление до септември, ще им струва 300 лева, а след това цената е 600 лева. За сграда с 24 апартамента монтирането ще струва между 12,50 и 25 лева на домакинство.

Глобата, ако асансьорът работи без щит, е от 100 до 2000 лева.

Телеграф

Опасност

Щитът предпазва хората от падане в шахтата при засядане на асансьора между етажите, когато пътникът реши да излезе от кабинката и скочи на стълбищната площадка, каквито случаи има. Безопасното поведение е той да се обади на техника по поддръжката и да изчака неговото идване и осигуряване на безопасно напускане на кабинката. За обществените и фирмените сгради срокът за поставяне на такъв щит изтече на 31 декември 2018 година.

В България има между 90 000 и 120 000 жилищни асансьора. Не се знае колко от тях вече са монтирали предпазен щит под кабината. Информацията ще стане ясна при годишните проверки на асансьорите през следващата година.

70-80% от жилищните асансьори са опасни и част от тях са за спиране, сочат данни на Българската асансьорна асоциация. „Крайно време е да бъдат обезопасени 90 000 опасни асансьора, аз ще съдействам с независима експертиза от европейски надзорен орган”, коментира за в. „Телеграф“ Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация.

Друг важен пропуск при асансьорите в жилищни сгради в България е липсата на втора врата на кабинката на асансьора. Поставянето й би било възможно с проект, финансиран от Плана за възстановяване и устойчивост, което асоциацията е предложила.