0

Д о края на октомври ще бъдат изплатени стипендиите на децата, завоювали призовите места на олимпиадите по чужд език. Средствата по тях се отпускат по Национална програма. Това обяви пред „Телеграф“ председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о училище Диян Стаматов. Той обясни, че те се получават по-бавно, тъй като има административно-финансово забавяне, което е между 2-3 месеца, но понякога може и да продължи по-дълго. „Ученици, които са кандидатствали за стипендия през януари, може да я получат през септември“, посочи той.

Право

Диян Стаматов заяви, че от четири години насам учениците, които получават стипендия за висок успех и са се класирали от 1-во до 3-то място на олимпиада, не трябва да избират коя от двете да получат, имат право и на двете. Той обясни, че едната е за мотивиране на ученика, а другата е за постигнати високи постижения. „Ако получава социална пенсия, може да взима и за висок успех, както и от олимпиада.

Те са независими стипендии“, обясни директорът, като поясни, че стипендия за успех може да се изплаща и при резултат 4, особено в професионалните гимназии, където той е по-нисък. Стаматов коментира, че парите, които получават отличниците, са малко, защото броят им е голям, а бюджетът за поощрението им - ограничен.