0

Н ад 70 доброволци на възраст от 7 до 70 години помогнаха на шестима свои приятели, които поради различни увреждания са трудно или напълно неподвижни да направят зимно изкачване на Черни връх.

Те дърпаха предоставените от отряд „София“ на Планинската спасителна служба шейни, качени на ски или със ски обувки, и осигуриха уникално изживяване на хората, които за пръв и вероятно последен път в живота си ще могат да се насладят на гледките, които зимна Витоша им откри.

„Най-малкото момиче, което теглеше наравно с големите и се качи до върха, е 7-годишната Саша, която е участвала и в други наши събития. Имаше и възрастна двойка на около 70 години. Хубавото е, че дойдоха много нови доброволци. Снегът не беше много, но все пак малко преди изкачването бе навалял нов, което ни помогна. Мъглата така и не се вдигна до върха и направи преживяването още по-екстремно, а малко повече стрес ни донесе това, че нямаше как да си гарантираме пет паркоместа в района на „Алеко“ и се наложи и доброволците, и хората, които подкрепяме, да дойдат рано-рано, още около 7,30 часа, когато условията със сигурност са по-сурови“, разказа пред „Телеграф“ Гергана Дойчинова от фондация „Ела и ти“, която от години организира подобни събития.

Един от желаещите да се качат в шейна на Черни връх пътува с нощния влак от Варна, придружен от доброволец от морската ни столица. Той потегли към Черни връх направо от гарата и бе наречен от групата „морския орел“. Сред доброволците беше и Христо Макрелов, който също е с увреждане вследствие на детска церебрална парализа, но дърпа наравно с останалите.