0

В тесни и непочистени клетки, без вода, светлина и грижа. Множество кучета живеят в потресаващи условия в клиниката за бездомни животни в столичния район „Връбница“. За това сигнализират в социалните мрежи доброволци, които са посетили мястото, предаде NOVA.

По думите им в приютът е стационар на клиника, в който изпращат кучетата, след като бъдат кастрирани. Стига се до там преди ден едно от животните да почине, докато доброволци се опитват да го спасят.

Според Мирослав Петров почистването на клетките е напълно неадекватно. „Това, което се случи предните дни в този приют беше ужасяващо. Наричам мястото приют, защото от клиниката наричат мястото така, за да се възползват и да не ни позволяват като доброволци и НПО да влизаме вътре и да се грижим за животните. Те живеят в ужасяващи условия”, подчерта той.

По думите на Методи Димитров в клиниката се кастрират животни повторно, клетките се мият без животните да бъдат вадени. „Това е геноцид срещу тях. Хората, които работят тук мразят животните”, каза Димитров.

Общинският съветник Марта Георгиева уточни, че мястото не е клиника в истинския смисъл на думата, а животните не се хранят и не се лекуват.

Лазар Петрунов, директор на дирекция "Околна среда" в Столична община добави, че впечатленията му от клиниката не са добри. "Общинското предприятие „Екоравновесие” има известни затруднения с персонала. Непрекъснато се търси нов персонал. Обръщали сме се за съдействие от неправителствения сектор”, каза той. По думите му се изчаква официална позиция на ОДБХ. „Настоящото ръководство е твърде решено да промени ситуацията в клиниката, извършва се и финансов анализ на цялата дейност”, каза още той.