0

Б ългарските пещерняци, които участваха в спасяването на американския спелеолог Марк Дики в пещерата Морджа в Турция, ще участват във филм на National Geographic. Лентата ще разкаже за една от най-сложните пещерни спасителни акции, правени някога. В нея участваха 197 души от няколко държави. „Тогава след повече от седмица изтощителна работа един човешки живот беше спасен“. Това написаха във фейсбук страницата си  българите герои от Национална асоциация на доброволците в Република България – НАДРБ, точно месец след драматичните събития. В поста те правят точен и ясен отчет за дейността си и парите, които са изхарчени по операцията, всички дарени от физически лица и фирми.

1000 метра

„Българските пещерняци са сред най-добрите спасители в света, но те не се ползват от държавна помощ, а само от доброволни дарения. Към онзи момент за пореден път решихме да организираме спасителна акция от абсолютната нула с много неизвестни обстоятелства“, разказват участниците. В посланието са изписани имената само на дарителите на средства, но не и личните имена на участниците в спасяването, освен организацията, в която членуват. 

„Преди точно един месец получихме молба за помощ от турската асоциация на спелеолозите във връзка с американски изследовател, който е в тежко здравословно състояние, който е получил кръвоизлив на язвата на повече от 1000 метра дълбочина в пещерата Морджа. Незабавно доброволци от „Пещерно спасяване“ (Cave Rescue Bulgaria) и Доброволен спасителен отряд - община Русе, се подготвиха да отпътуват натам”, се разказва в поста.

По въздух

Нашите момчета действат със светкавична бързина. След като пускат призив за помощ, частно лице незабавно осигурява самолет за първите четирима. Точно те са били сред първите пристигнали на място, които занасят животоспасяващи банки с кръв до пострадалия. След това са подготвили трасето за цялата спасителна мисия.

Другите български доброволци тръгват с личните си автомобили по суша. След дълго шофиране, когато пристигат на място, на българската група са възложени едни от най-тежките и опасни задачи по време на мисията. А българският лекар в групата е бил през цялото време до болния. 

Средства

В рамките на нашата кампания доброволците за свръхкратко време събират общо 4951,50 лв. от 29 физически лица и 2 фирми. Обезпечават средства за транспорт и храна на доброволците за 5603,05 лв. Недостигът от 651,55 лв. покриват от пари, събирани от предишни кампании, с решение на Управителния съвет на НАДРБ.

Благодарност: Полицай избави семейство от провален отпуск

Добромир Радушев 

„Униформата и голямото сърце вървят заедно“, пише семейство от Пазарджик в поредното благодарствено писмо до ОД на МВР – Варна. Те разказват, че на път за лятната си почивка колата им аварира на пътното платно. Преминават множество автомобили, докато накрая спира един, от който слиза млад мъж и им помага да решат проблема си. Оказва се, че това е старши полицай Иван Василев от Общинска полиция-Варна. Той оказва пълно съдействие на притеснените хора колата им да бъде транспортирана до автосервиз, а след това ги откарва и настанява в хотела, който са резервирали за почивката си. Продължава да се интересува от семейството и да им помага с каквото е възможно, докато изчакват приключването на ремонта на колата им, разказват в писмото благодарните хора. Те настояват този случай да стане достояние на всички и пожелават повече такива благородни постъпки на хората в униформи и големи сърца.