0

„Хората във Воден имат нужда от малки елуреди, завивки и финансова помощ. Хранят се от консерви“. Това заяви пред „Телеграф“ Радослава Кунчевска, която е доброволка в село Воден след огнената стихия.

„Смаяна съм как за половин ден хора от всички краища на страната се мобилизираха и започнаха да помагат - непознати от Дебелец, Търново, Габрово, от Трявна. За половин ден напълних кола и един камион с провизии за останалите без дом. Даже хора от Финландия се отзоваха“, допълни тя.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА ВЪВ ВОДЕН: Пристигат първите контейнери за хората! (ВИДЕО)

Фотограф по призвание, като малка тя е тичала по зелените поляни край Воден, защото покойната й майка е родом оттам. „Много е трагично. Гледката е ужасно тъжна. Още се усеща миризма на дим. И като се сещам какво е било, как съм тичала по зелените поляни. А сега - пустош, черно“, казва Радослава. Въпреки мъката тя се втурва да помага на пострадали хора от селото, сред които има и роднини и приятели. Въпреки болката си обаче тя е обнадеждена от желанието на хората да помагат. 

Връзка

Кунчевска се чува всеки ден с хората във Воден. „Закарани са фургони, но са малки и ми казаха засега да не нося големи мебели“, казва тя. „Тези фургони нямат канализация. В селото също няма канализация и те трябва да ги свържат по някакъв начин. В цялото читалище голямата зала е запълнена с дрехи и храни. Хората се изхранват с консерви. Сега им трябват по-малки елуреди, столове и завивки и финансова помощ“, допълва жената. По думите й 61 са изгорелите къщи, като от тях 38 са били обитаеми. Радослава е решена да продължи да помага. С още един жител на Воден ще организират и група строители, което да помогнат на хората да построят домовете си отново. „До вчера имаше пожарникари в селото. Стоят на пост, за да не пламне пак. Коментарът на хората беше „След дъжд - качулка“. Всички възрастни хора са отчаяни и плачат. Младите са гневни. „Нямам вече дом и не ми се говори“, така ми говореха“, добави Радослава.

В КАПАНА НА ПЛАМЪЦИТЕ: Пожарът в с.Воден пак се разгоря!

Апел

„Още веднъж призовавам - да се дарява в парични средства. Дрехи не е желателно, защото на този етап има достатъчно“, заяви кметът на община Болярово Христо Христов. Той обяви, че по дарителската сметка на общината към вчерашния ден са събрани 40 000 лв. „Надявам се до петък да има условия за всички. Осигурени са необходимите комплекти спално бельо, домашна посуда. Днес (24 юни – б.а.) от митрополията в Сливен бяха доставени маси и столове. Лично Негово Преосвещенство митрополит Арсений ги достави“, каза Христов. По думите му продължава работата по канализацията на фургоните. Той каза, че в Крайново има 5 фургона, а във Воден 14. Очаква се да стане ясно и на каква стойност са щетите.