0

П очетният председател на ДПС Ахмед Доган предложи на членовете и симпатизантите партията да има двама съпредседатели – Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които да наследят Мустафа Карадайъ, след чието освобождаване самият той пое временно поста. 

„Д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал”, обяснява Доган в свое обръщение, разпространено от ДПС.

„Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС”, заявява също така Доган.

Почетният председател на партията посочва още, че ДПС е напът да се превърне в „корпоративна, платена, партийна организация”. „Обръщам се към вас с тревога и загриженост за това, което става в структурите на ДПС. Дълго време съзнателно се самоизолирах и затова имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на "пазарната демокрация" „изяждат" традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили”, пояснява Доган.

Отчитайки променящия се свят и предизвикателствата заради динамиката на геополитическия контекст, почетният председател на ДПС коментира, че от изключителна важност е как и доколко партийно-административните структури на различните партии решават проблемите на хората. „Ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на „самотек”, това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване”, посочва Доган.

Именно заради това в спешен порядък той предлага стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони. Съпредседателството между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров определя като „формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС” и като „ключ за намиране на „изход”.