0

Д окато хората умират поради липса на донори, България е отказала да приеме 40 органа за трансплантация от 2021 г. насам.

Органите са били предлагани за трансплантация от Румъния. Лечебните заведения, които правят такива операции, са отклонили офертите от северната ни съседка, информира БНТ.

Данните на "Медицински надзор" показват, че по силата на споразумение, подписано през 2021 година, България е дала на Румъния 25 органа и е взела само 1 - на фона на 823-ма чакащи и малкото донорски ситуации у нас.

През юни тази година Гърция предлага черен дроб през платформата за обмен на органи "Фоедос". ВМА заявява, че ще го вземе за пациентка в тежко състояние, но по-късно отказват с аргумента, че жената се подобрила. В писмена позиция от болницата обясниха.

"От една страна разстоянието, на което се е намирал донорът – времето за неговото транспортиране до ВМА - надвишава исхемичното време, което е критично и трябва да се действа бързо, защото всяко забавяне увеличава рисковете от увреждане на органа. Освен това, донорът, изпадал в клинична смърт два пъти, с продължителни епизоди на хипотония, което е противопоказание и го прави абсолютно маргинален и неприложим за пациент на такова разстояние и в такова състояние".

Времето за присаждане на черен дроб е между 6 и 8 часа след вземането, а на сърце - около 4 часа. В болница "Света Екатерина" през миналата година е трансплантирано сърце, взето от Румъния. Медици летели до Букурещ. Пътуването дотам и обратно отнело около 2 часа.

"Ескплантацията половин час и трансплантацията - около час и нещо . Малко над 4 часа, но успяхме да реализираме тази трансплантация", обясни проф. Димитър Петков - директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

От "Света Екатерина" са отказали две сърца от Румъния, защото органите били твърде далеч от София.

"Исхемичното време на сърцето е около 4 часа. След четвъртия час вече рискът за реципиента става изключително голям", обясни проф. Димитър Петков - директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Миналата неделя унгарски лекари летяха до Пловдив да вземат сърце, за което у нас не се намери подходящ пациент, припомня медията.