0

Н овите вагони на БДЖ бяха омацани от графитаджии още преди да започнат да возят пътници.

БДЖ СЕ МОДЕРНИЗИРА: Качваме се в новите влакове!

Това забелязаха нетърпеливи жп фенове, заснели пристигането на първите 19 модернизирани вагона, закупени от жп превозвача от германските железници.

Творби

От видеа и снимки, качени в социалните мрежи, става ясно, че три броя от вагоните са станали платно за изобразителното изкуство на незнайни графити „майстори“. Видно от площта на „творбите“, рисунките са нанасяни в продължение на поне час, ако „творецът“ е бил един. Разностилието на изображенията по трите отделни вагона обаче сочи, че най-вероятно става дума за група и белята е станала за около 20 минути.

Един от общо трите нарисуваните вагона при първата доставка от Германия.

 Един от общо трите нарисуваните вагона при първата доставка от Германия.
ФЕЙСБУК

Оглед

От БДЖ са категорични, че при извършването на последния оглед на вагоните при отпътуването им от Германия не е имало такива, надраскани с графити. „Три от вагоните са станали обект на посегателство с графити още преди влизането си на територията на Сърбия“, казаха за „Телеграф“ от превозвача. Според жп фенове, зорко следили движението на композицията обаче, в Унгария вагоните са били чисти. Според тях драскането е станало някъде между Ниш и Димитровград на сръбска територия. От БДЖ потвърдиха за „Телеграф“, че последният по-дълъг престой на вагоните преди влизането им на българска територия при ГКПП Калотина е било преди преминаването на границата. „Вагоните подлежат на обстоен преглед, проверка на техническо състояние и почистване, преди да бъдат включени в експлоатация“, казаха още от превозвача.

Проблем

БДЖ има огромен проблем с графитите на родна територия, като съставите им са едни от най-омацаните в цяла Европа. Според превозвача досега предприеманите мерки за съхраняване и охрана на подвижния състав не успяват да попречат на графитаджиите. „Предприемат се допълнителни мерки съвместно със служители на МВР, които се отзовават на сигнали на терен и в немалко случаи се стига до задържане на извършителите“, допълват от железницата.

Немските вагони БДЖ закупи в началото на годината срещу 30 млн. лв. за общо 76 бройки. По мнение на експерти вагоните, макар и втора ръка, са в перфектно техническо състояние и до декември са возили пътници в Германия. От средата на юни се очаква те да бъдат включени във влаковете по най-дългите дестинации от София до морето. Към всяка композиция ще има и вагон-ресторант. Вагоните са без купета, климатизирани, с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене.