0

В почти всички подписки на партии и коалиции за регистрация в ЦИК за предсрочните парламентарни избори има покойници. Това стана ясно на брифинг на комисията.

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите, с които ще участват на изборите през октомври.  Проверките на подадените документи продължават. Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции. На 2 коалиции и 1 партия проверките са върнати. На 4 партии и 1 коалиция проверките все още не са приключили", говорителката на ЦИК Росица Матева.

До 27 август партиите и коалициите могат да заявят промени в състава си. А до 30 август могат да поискат заличаването си.

Другият говорител Цветозар Томов обясни още, че в чужбина ще бъдат разкрити 734 секции, като 559 от тях са напълно сигурни, а останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие.Секции са разкрити в 61 страни. Страната ни няма да успее да разкрие в Германия всички секции, които иска, защото там има ограничение. Така сънародниците ни там ще могат да гласуват в 41 секции, извън консулските служби.