0

С поделяме общото убеждение за дефицит до 3%. Как да се намали ще търси решение парламентът. След като идеите ни за приходни мерки не бяха приети, редно е да представим бюджет по действащото законодателство. Превръщането на бюджета за хватка за припечелване на време ще е ход от който ще загубят и гражданите, и бизнеса. Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев на извънредно заседание на кабинета.

"Ще разгледаме проектите за Закон на държавния бюджет, за бюджета на НЗОК и за държавното обществено осигуряване", с тези думи започна заседанието Донев. "Оттук насетне действията спрямо финансовия план на държавата за 2023 година ще говорят за истинските намерения", заключи той. Дневният ред на заседанието е от три точки: Проект на решение за одобряване на проект на Закон на държавния бюджет на Република България за 2023 г., чийто вносител е служебният министър на финансите Росица Велкова.

Втора точка от заседанието включва одобряване на проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г., вносител е служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Трета точка предвижда министрите да обсъдят и приемат Проект на Закон за бюджета на Държавното обществото осигуряване. Него вносител е служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

След като законопроектите бъдат одобрени на заседанието на МС, ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание.