0

П ървото у нас лицензирано болнично вертолетно летище за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде открито днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

Инициативата е част от процеса за осигуряването на спешна и животоспасяваща медицинска услуга за пациентите.  По време на церемонията ще бъдат официално връчени документите за регистрация на болничното вертолетно летище от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Предвидено е и демонстрационно кацане на хеликоптер.

Преди дни министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че първия спешен хеликоптер ще започне тестови полети.  Гвоздейков посочи, че се е уверил на място в напредъка след посещение в Leonardo helicopters във Верджате, Италия, където сглобяването на хеликоптера е към края си.

Той съобщи още, че до края на декември 2023 г. ще бъде доставен в България. Министър Гвоздейков подчерта, че вече са подадени документите за лицензиране на “България Хели Мед Сървиз” ЕООД като авиационен оператор и до пристигането на първия хеликоптер у нас, дружеството ще разполага с лиценз. 

Българската делегация посети полетния симулатор и центъра за обучение на Leonardo S.p.A, където в момента се обучават двама от българските пилоти и двама инженери за HEMS. От компанията подчертаха, че екипът показва изключително високо ниво на подготовка и професионализъм.

Хеликоптерът AW109 Trekker ще разполага с иновативната система автопилот за управление по четирите оси на движение (4-axis). Системата се внедрява за първи път в тези хеликоптери и позволява пилотирането в трудни условия да се извършва с висока степен на безопасност и прецизност при кацане, съобщава още Гвоздейков за техническите характеристики на машината.

В края на септември изпълнителният директор на "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев бе категоричен, че първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София.