0

Т рети опит ще направят столичните общински съветници да си изберат председател.

Кандидатите на партиите бяха Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. Никой от четиримата не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници при първото гласуване затова между първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя второ гласуване, на което не бе избран председател.

На балотаж вече два пъти общинските съветници избираха между кандидата от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев и Диана Тонова от "БСП за България". Бонев спечели 23 гласа, а Тонова - девет гласа, което не бе достатъчно, за да бъде избран председател, тъй като е необходимо той да бъде подкрепен от 31 общински съветници.

Няма да приемем поканата за втори разговор, посочи преди дни общинският съветник от "Възраждане" по повод поканата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") за разговори за постигане на съгласие по конкретна политика и приоритети за управлението на София в мандат 2023 - 2027 г., съобщиха от "Възраждане".

В следващите седмици ще се разберем кой ще е новият председател на СОС, каза Ваня Григорова след среща на общинските съветници от „БСП за България“ с техните колеги от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") в сградата на общината. В отговор на въпрос дали от "БСП за България" биха подкрепили друг кандидат на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), вместо Борис Бонев, Григорова обясни, че първо трябва са се разбере кой би бил той.

Според Бонев проблемът не е в личността на кандидатите. По голяма част от големите теми за София има припокриване, говорихме за тези, по които няма съгласие, те не са толкова много, но най-хубавото е, че те не са непреодолими, каза Бонев на 26 ноември.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") не организираха други срещи, а от ГЕРБ-СДС не се отзоваха на поканата им за разговори.