0

Д рехите поскъпват повече от тройно от склада до рафта в магазина, показа проучване на „Телеграф“. За памучна блуза на известен спортен бранд например търговците плащат по 9,80 лв. за бройката на едро. След това в бутика или онлайн магазина същата дреха се продава за 30 лв. Минимумът за купуване на едро е 500 броя.

Импорт

Масово подобни стоки се внасят от Западна Европа – Португалия, Италия, Испания, Германия, Полша, Литва, показа още проучването. Импортът е и за онлайн магазини. Бутиците се пълнят с конфекция на едро от чужбина, като търговците получават по-големи отстъпки при по-голямо количество закупена стока. Някои предприемачи държат на склад в чужбина по 20 000 броя от определен артикул. Основно от Турция се внасят бебешките дрехи. Цената на комплектите от долнище и горнище за дете до 3 години е около 8 лв. на едро. След това същите дрешки излизат около 25 лв. в магазина.

Надценка

Рекордна е надценката при връхните дрехи. Освен че много от тях се продават шесторно по-скъпо, отколкото е цената им на едро, в онлайн магазините са обявени като продукти на промоция. Марково мъжко яке например, което на едро се продава за 142 лв. парчето, след това за крайния потребител излиза 600-700 лв., намалено от 1000 лв. При дънките също разликата между продажбата на едро и дребно е повече от двойна. Джинси от световноизвестна марка се продават за 52 лв. бройката, ако търговецът купи минимум десет чифта. В онлайн магазините същите дънки струват между 180 лв. и 320 лв.

Доставка

Обикновено времето за доставка на стоката от чужбина до склада в България е 5-6 дни. „Транспортът се поема от купувача, което обяснява и по-голямата надценка на продуктите в някои случаи“, обясниха търговци. Плащането е обикновено по банка или онлайн, а при възможност и в брой. Има и случаи, в които търговците сами се организират и отиват на място да си вземат стоката. Иначе разчитат на фирми, които правят международни превози.