0

З емеделски производители отново излизат на протест. Те ще поставят своите искания за финансово подпомагане, което да позволи фермите им да оцелеят и за да не продължава закриването на стопанства.

Два месеца след протестите на земеделци и животновъди, които бяха спрени с подписването на меморандум с кабинета "Денков - Габриел", днес браншовите организации излизат по улиците на София с искания за оставки.

Земеделците настояват полагаемата им се компенсация за войната в Украйна да бъде изплатена изцяло и веднага съгласно меморандума, подписан на 20 септември.

Настояват също в бюджет 2024 г. да бъдат заложени и осигурени 426 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите.

"Неща от меморандума, които се изписаха, не са изпълнени - проблеми има от две-три години. Всички земеделци го разбират по джоба си. Парите намаляха, ставките преди две години бяха по-високи, отколкото сега. Този месец закъснява плащането по една схема, заявена от хората", обясни пред БНТ Иво Чалъков, председател на сдружението на животновъдите в Югозападна България.

Компенсациите за вноса от Украйна ще бъдат преразпределени и изплащани до юни месец догодина, посочи той.

"От района ми звъняха много хора, искат да отидат на протеста и казват - време беше нещо да направим. Има разминавания - нещо не е точно, не е коректно направено, за да излизаме на протест".