0

Д есислава Атанасова и Борислав Белазелков ще са новите конституционни съдии, които ще попълнят квотата на Народното събрание. Това решиха със свое гласуване депутатите след няколко часа спорове дали двете кандидатури са достойни. Парламентът реши и мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. 

Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ-СДС, получи подкрепа от 159 депутати, "против" бяха 65, нямаше въздържали се. Тя ще заеме мястото на Гроздан Илиев.

Борислав Безелков, номинация на ПП-ДБ, събра 154 гласа "за" и също беше избран.

Точката беше включена като първа в дневния ред по предложение на председателя на парламента Росен Желязков в началото на пленарното заседание. Опозицията поиска пряко излъчване по БНР и БНТ 1, но искането беше отхвърлено.

Вчера Комисията по конституционни въпроси изслуша тримата кандидати за конституционни съдии -  Борислав Белазелков, предложен от ПП-ДБ, Десислава Атанасова, предложена от ГЕРБ-СДС, и издигнатата от "Възраждане" Цвета Рангелова. 

От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си обещаваха взаимна подкрепа за кандидатите, но срещу Атанасова като конституционен съдия се обявиха от "Средна европейска класа" и "Зелено движение" - партии от коалициите "Демократична България" и Продължаваме промяната". 

След като станаха ясни резултатите Атанасова благодари за високата отговорност. "За мен се каза доста през последните дни и днес в пленарна зала. Всички вие знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. Надявам се, сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. В дебата се ражда истината. Благодаря, че съм имала възможността да отстоявам истината и да получавам уроците от пленарната зала на Народното събрание. За мен беше чест“, каза Атанасова.