0

М инистър-председателят Николай Денков даде повече яснота за двамата български заложници на Хамас. По думите му страната ни съдейства на Израел за освобождаването им. „Те са с български произход, техните баби и дядовци са живели в България, а след това са заминали за Израел“, уточни премиерът. 

„Всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено“, допълни още той.

Денков коментира и искането за освобождаване на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Според президента Румен Радев няма основания и мотиви, по които да му бъде искана оставката. Според него ПП-ДБ искат да овладеят институциите напълно. Денков отговори, че е изпратил писмо с мотивите за уволнението на Пламен Тончев. 

В него има ясно показани законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус – толкова по-добре”, подчерта Денков и допълни: „Това, което мога да направя е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента”.