0

П резидентът Румен Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа.

Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков” 2. Херо Мустафа е удостоена с ордена в края на своя мандат. Новият посланик на САЩ ще бъде Кенет Мъртън.

„Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес”, заяви президентът Румен Радев.

„На посланик Мустафа се падна да ръководи мисията на САЩ в София в период, белязан с безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства. Пандемията COVID-19 постави на изпитание утвърдения международен ред и връзки. Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване насредата за сигурност и предизвикаха устоите на изградения международен правов ред”, каза Радев. „Посланик Мустафа бяха винаги готови да укажат съдействие, да работят с българските институции”, каза Радев.

Той припомни, че бяха подписани ключови споразумения в сферата на сигурност и отбрана, мобилни услуги, научно техническо сътрудничество, енергетика.

„Във фокуса на нашата съвместна дейност беше укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, с тероризма и организираната престъпност”, каза Радев. Той отбеляза и работата в областта на сигурността и отбраната. „Ще продължим и занапред да разчитаме на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили”, каза Радев.

Президентът отбеляза и сътрудничеството по отношение на енергетиката.

„Искам още веднъж да изразя благодарност към посланик Мустафа и нашите американски съюзници за оказаната подкрепа, когато бяхме изправени пред заплахата от прекъсване на газовите доставки”, каза Радев.

„За мен е голяма чест да бъда удостоена с орден „Мадарски конник”. Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество и символ на съюза между нашите две държави”, заяви Херо Мустафа. „Сигурността на България е и сигурност на САЩ", каза още тя. 

„България е ценен член на НАТО и ЕС, важен стратегически партньор на САЩ. Днес нека отбележим победите”, каза Херо Мустафа. „Изправени сме пред предизвикателствата и тук и в нашата държава. Но нека отбележим днес победите”, каза посланик Мустафа.

„Като верни партньори сме задълбочили съвместната ни работа с общи учения, работим заедно за засилване на НАТО. Българите изразиха голяма подкрепа за Украйна и трябва да се гордеете, че приветствахте нова бойна група на НАТО", каза Херо Мустафа.

Тя подчерта, че САЩ подкрепят усилията на България да диверсифицира източниците си на енергия. И изрази задоволство от интерконектора Турция-България. „Тази златна тръба, този газопровод е важен за България”, казаз Мустафа.

Тя поздрави българския парламент за приемане на законодателни изменения за задълбочаване на борбата с корупцията. „Следващият парламент трябва да продължи тази тенденция с приемането на законодателство за надзор над прокуратурата и борба с корупцията. Истинската промяна може да дойде само отвътре”, каза Херо Мустафа.

„Имаме силни инвестиции с голяма възможност за работа за българите. Градивната дипломация се гради с отношения. Беше огромна привилегия да служа тук като посланик. Благодарна съм и на моето семейство за това пътешествие. Винаги ще бъда посланик за българската култура по света", допълни тя.