0

П редседателят на ДПС Джевдет Чакъров внесе в Софийския градски съд молба, с която иска да бъдат вписани промените в ръководството на партията, приети от Централното оперативно бюро през август.

„Няма никакво значение какво внасят тези отцепници. Те вече не са от ДПС, след като вече са в листи на друга партия. Този случай е приключен. Казвам го ясно – това лице и хората около него не са от ДПС”, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като стана ясно за внесената молба от страна на Чакъров.

„Тези лица нямат смелост. Винаги са се крили зад гърба ми – толкова много години. И се вижда какво са въртели. Те са просто уплашени и избягаха страхливо”, каза Пеевски за това защо няма да се изправи срещу Доган на изборите. И подчерта, че той първи е обявил кои листи ще поведе. „Ясно показах в какви райони ще бъда, регистрирах си пръв листите, ако някой е имал смелостта, е трябвало да дойде в моите райони”, допълни Пеевски. 

Относно твърденията на близкия до Доган Илхан Кючюк, който коментира, че Пеевски никога не е бил член на ДПС, той подчерта: „На малки деца, отгледани от мен, няма да отговарям”.

През август от съобщение на „ДПС Доган Пресцентър” стана ясно, че Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да изключи от партията Делян Пеевски, Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова. Беше решено още Пеевски да бъде освободен от поста на председател на партията. И още - Централното бюро на партията освободи и като заместник-председатели и членове на ЦОБ Халил Летифов, Станислав Анастасов, Искра Михайлова-Копарова и Йордан Цонев. Хамид Хамид и Радослав Ревански бяха освободени като членове на ЦОБ. Беше предложено Ертен Енисова да бъде освободена като заместник-председател на ПГ на ДПС. През август ЦОБ реши да освободи като председатели на областните съвети на ДПС Ерджан Ебатин, Гюнай Далоолу, Ердинч Хаджиев, Тихомир Трифонов, Юмер Хамза, Юксел Расим, Мустафа Мустафов, Тунджай Йозтюрк, Хамди Илязов и Мехмед Атаман. От прессъобщението през август стана ясно още, че на ЦОБ са утвърдени нови образци на печати на ДПС и анулира предходните образци.

След информацията, че Централното оперативно бюро на ДПС е взело решение да го изключи, Пеевски излезе с коментар през август, в който определи действието като противоуставно. И заяви: „Видях, че е имало сбирка на отцепници от Движението за права и свободи, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон”, подчерта той.

Този понеделник от кръга на ДПС, свързан с Ахмед Доган, обявиха, че Централният съвет на Движението е потвърдил решенията на Централното оперативно бюро, с които Делян Пеевски и още седем партийци бяха изключени и отстранени от ръководните органи на Движението.

Делото е докладвано на съдията и предстои в едномесечен срок да бъде разгледано в открито съдебно заседание.

*Източник: NOVA