0

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) номинира официално Даниел Лорер за еврокомисар, а ГЕРБ-СДС ще посочи своя кандидат до седмица.

Това стана ясно от изказвания на съпредседателя на ПП Кирил Петков и на вицепремиера Мария Габриел. Петков уточни, че ще бъдат номинирани двама души, като от ПП-ДБ са се спряли на кандидатурата на Лорер. По-късно през деня Габриел, която е на двудневна визита в Брюксел, коментира, че ГЕРБ-СДС ще има нужда от време – поне до края на седмицата, да обмисли името. Според източници на „Телеграф“ се очаква от ГЕРБ-СДС да бъде излъчена бившата външна министърка Екатерина Захариева.

Габриел обясни, че е важно да е „силна кандидатура, способна да влезе с летящ старт“. Тя увери, че не е важно дали ще е мъж или жена, а кандидатура с „качества и експертиза, която да е убедителна“. Първо пред шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, после пред самата Еврокомисия, а накрая и пред Европейския парламент. Мария Габриел напомни, че остава по-малко от година и половина до края на мандата на ЕК и е добре да издигнем човек, който познава добре ЕК. Тя напомни, че процедурата е сложна, а кандидатът ни трябва да представлява достойно България. Тя поясни, че ПП са ги предупредили предварително, че ще издигнат Лорер за поста, а с премиера акад. Николай Денков работят в постоянен диалог. Габриел се надява ЕК и ЕП да организират така процедурата, че тя да не е близо до следващите избори за евродепутати. По време на срещите си в Брюксел Габриел е срещнала силна подкрепа за кабинета.

Време

ЕК не ни е поставила краен срок, в който да излъчим човек за поста на еврокомисар. В официалното писмо, което  Урсула фон дер Лайен изпрати, няма дата, въпреки че е изразила надежда това да стане в най-скоро време. Именно това е причината парламентаристи да смятат, че въобще няма да се стигне до издигане на еврокомисар до юни догодина, когато са следващите избори за Европарламент, довериха източници на „Телеграф“.

Вчера темата коментира и премиерът акад. Николай Денков, който очаква една номинация от ГЕРБ-СДС и една от ПП-ДБ. Денков добави, че все още тече процес на обсъждане за избора на областни управители. „Лично аз не харесвам квотния принцип, смятам, че той е грешен. Търсим консенсусни лица“, заяви той.