0

„Телеграф“ получи ексклузивни кадри с гасенето на пожара в планина Славянка от пристигналите вчера шведски самолети, заменили френските си колеги. 

Шведски самолети и военен хеликоптер от авиобаза Крумово помагат в гасенето на пожара над село Сенокос, община Симитли. Продължава борбата с овладяването на огъня и над Струмяни, и в планината Славянка, съобщава БНР.

Българските военни спасиха от огнената стихия пострадал орел.

Васил Стоицов

11 екипа на пожарната, над 70 служители на Югозападното държавно предприятие, рейнджъри от Национален парк Пирин и военни от Благоевград и Горна баня се борят с пожара над село Сенокос, община Симитли. На огнеборците помагат 25 доброволци.

По Европейския механизъм за помощ при бедствия в гасенето се включиха два шведски самолета, които зареждат вода от язовир "Доспат". Един хеликоптер от авиобаза "Крумово" също се включи в гасенето на пожара.

В Пирин планина има около 10 активни огнища. Те са над село Сенокос. Пожарът засега е низов. Теренът е стръмен. Температурите се покачват. Появи се и вятър, който усложнява обстановката. Засега няма опасност за жителите на махала Дяковци. Там дежурят екипи с три пожарни автомобила, които при необходимост ще евакуират десетината останали жители на махалата. По-рано днес кметът на община Симитли Апостол Апостолов обяви бедствено положение. Вчера в огнената стихия бяха изпепелени 4 къщи, след което огънят обхвана и гората.

В Малешевската планина огънят е активен. Тежки машини разширяват просеките с цел превенция. Горят около 13 000 дка.

В планината Славянка пожарът обхваща 3000 дка. Гори низово на площ от около 6000 дка.