1

П ияни лъжат дрегера. Абсолютният скандал с пробите за алкохол беше доказан след експеримент на „Телеграф“. Ако човек, изпил 200 мл твърд алкохол, приеме 50 мл от хранителната добавка, резултатът може да спадне до допустимите от закона 0,5 промила, които отчита дрегерът.

Това става благодарение на напитка с витамини, която се смята за хранителна добавка, подпомагаща функциите на черния дроб. „Еликсирът“ сваля за минути промилите алкохол в издишания въздух. Течността от 50 мл се продава съвсем свободно по бензиностанциите, установи проверка на „Телеграф“. Необходимо е да се изпие 10-15 минути след употребата на алкохол, след което да се изчака още толкова, за да свали промилите, тъй като съдържащите се химически вещества във „вълшебната“ течност допринасят за по-бързото му разграждане. Разбира се, за пълната ефикасност значение имат и други фактори като честотата на употреба на алкохол, килограмите и здравословното състояние на човека.

Съставки

Според описанието на опаковката продуктът е балансирана по състав безалкохолна напитка, включваща в себе си растителни екстракти, минерали, алкалоиди и витамини. Сред тях са различни екстракти от зелен чай, кофеин, лимонена киселина и още куп съставки, действащи като диуретик, повишаващи диурезата, която има важно значение за изхвърлянето на алкохола от организма. Доколко е полезна напитката за организма не е съвсем ясно, но е факт, че действително сваля наличието на алкохол в издишания въздух, който всъщност отчитат дрегерите на пътните полицаи. Скандалното в случая е не самата хранителна добавка, а възможността чрез приемането й пиян да седне зад волана и дори да бъде спрян от КАТ, а дрегерът да не го хване. Така човек, изпил 500-600 мл алкохол, което е изключително опасно, ако се движи по пътищата, може безнаказано да се размине, но може и да причини смърт или сериозни щети на други хора. Производителите на напитката дори са описали на сайта си следното: „В рамките на 100-130 мл алкохол и една-две чаши вино No Police идва на помощ. Изпивате 50 мл, а след нея чаша вода 250 мл и след 35-40 мин. можете да управлявате вашия автомобил, без да превишавате позволеното от закона - под 0,5 промила (стига да нямате чернодробни заболявания)“.

Пречистване

Опитите за заблуждение на уредите на катаджиите не са от вчера, но зачестиха след законовите промени. С действието им вече за наличие на над 1,2 промила алкохол полицаите имат право да задържат автомобила, а след това съдът може да го отнеме в полза на държавата. Също така шофирането след толкова висока употреба е закононарушение, което води и до затвор. Един от по-старите трикове за заблуда на дрегера е жабуренето на кислородна вода. Той се прилага и от употребилите наркотици, тъй като кислородната вода пречиства устната им кухина, а както е известно, дръгчековете на КАТ извличат проба посредством т.нар. слюнчест тест. Жабуренето с кислородна вода дезинфекцира до известна степен устата и окислява слюнката, така че е възможно наркотестът да бъде излъган, но само за някои видове наркотици. При дрогата по-голям проблем са лабораториите. Там освен че резултатите от кръвните проби се бавят с месеци, химици дават пример с метаболита карбокси-А9-ТНС, който може да бъде открит дори седмици след употреба на канабис. Именно заради него много от употребяващите марихуана са против резултатите да се приемат на 100% и искат още изменения в законодателството, които да отчитат не просто употребата, а въздействието на наркотика. Причината е, че реално няма как човек да е под въздействие на нещо, което е употребил няколко дни по рано.

40 часа зануляват канабиса

Употребилите трева могат да са по-спокойни едва 40 часа след последното пушене, но не 100%, сочи друг експеримент. При повечето редовно употребяващи са необходими между 24 и 40 часа почивка, но „Дръгтест 5000“ на КАТ е засичал и 60 часа след употреба. Процентът на отрицателните резултати е най-висок след 72 часа, което вече дава 100% сигурност на употребилите, че няма да бъдат спрени и наказани по закона. При всички положения заради устните тестове съветите са да се поддържа изключително добра устна хигиена, а миенето на зъбите три пъти дневно е задължително.

Д-р Сергей Иванов, биолог: Може да предизвика инфаркт

Приемането на добавката може да предизвика инфаркт. Това коментира пред „Телеграф“ д-р Сергей Иванов, биолог от Центъра по биология на храните. Той посочи, че в съдържанието на продукта не са изписани точните количества на съставките, което може да е рисково за хора със сърдечни проблеми. На листовката е изписано само, че добавката не трябва да се консумира единствено от хора с чернодробни проблеми, уточни д-р Иванов. Основната функция на тази добавка е да забързва метаболизма, каквато функция има и кафето, заради съдържанието на кофеин. Това води до по-бързо разграждане на алкохола. По състав прилича на енергийните напитки, но концентрацията е много по-висока, отколкото при тях, тъй като производителят препоръчва консумация на не повече от 2-3 опаковки за денонощие.