0

П одготовката на ядрени специалисти за  изграждането на двата нови блока на площадката в АЕЦ „Козлодуй“, за завършването на строителството и експлоатацията на новото хранилище за радиоактивни отпадъци, заложени в   Енергийната стратегия на България, са предизвикателство пред висшето ни образование и бъдещите енергийни планове. Това стана ясно по време на форум в парламента, обсъдил проекта.

Апетит

В момента нараства апетитът към изграждане на нови ядрени инсталации по света, каза  министърът на енергетиката Румен Радев. Ядрената енергетика се нареди до източници, на които ще разчитаме да осигурят електроенергийния баланс в Европа и света, каза съветникът на министъра инж. Антон Иванов. По света работят около 430 АЕЦ блока, разглеждаме ядрената енергия като ключов фактор за осигуряване на стабилността на доставките в България, поясни инж. Иванов.

Страната ни вероятно ще подкрепи глобална инициатива за възраждане на ядрената енергетика като ниско емисионна, съобщи министърът и обясни, че този въпрос ще бъде повдигат на предстояща конференция в Дубай.

Изграждането на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" е по същество изграждане на нова  централа, съобщи Румен Радев.

Кадри

Но там ни трябват наистина много нови специалисти, обясни още министърът. За 7-и и 8-и блок ще има български инженеринг, ще има консултанти, които да подпомагат този проект. Но ще развием и държавен капацитет в ядрената сфера, обясни министърът. Важно е развитието на кадри в енергийната сфера, както и в ядрения сектор, заключи той.

Първият проблем, който трябва да бъде решен, е с дефицита на кадри. В АЕЦ „Козлодуй“ има много работещи специалисти, но няма приток на нови, които да ги заместят, каза Владимир Владимиров, председател на федерация "Атомна енергетика" в КТ "Подкрепа". Според него е необходима реклама  на бъдещето на ядрената енергетика и трябва да се създаде звено за подбор и набиране на кадри. Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски изрази своето притеснение за качеството на специалистите, които трябва да заемат позиции в ядрената сфера. „Ядрената енергетика е изключително специфична сфера и не е достатъчно да си добър професионалист, изисква се и да имаш в главата си непрекъснато, че ти си отговорен за безопасността на централата и съоръжението, което обслужваш“, посочи той.