0

У становено е, че жените са по-чувствителни към жегите от мъжете. Това обясни пред „Телеграф“ експертът от Националния център по обществено здраве и анализи Зорница Спасова.

Тя даде пример с голямата гореща вълна в Европа преди 20 години, която е взела 70 000 жертви. Тогава при починалите във всички възрастови групи са преобладавали жените. Експертът уточни, че в умерения климатичен пояс като гореща вълна се определя период от поне три последователни дни, през които температурите достигат и надхвърлят 30°C.

Топъл остров

Според Спасова сред рисковите групи в топлото време са и живеещите в големите градове, където се наблюдава ефектът на “градския топъл остров”.

„Това се отнася за живеещите на последните етажи и в жилища с недобра изолация, за работещи в помещения без климатици, бебета, малки деца, бременни жени, хора, намиращи се под влиянието на наркотици или алкохол; бездомни хора. Спомням си, че в Индия видях хора, живеещи под голям мост, които бяха опънали въжета и закачили черги, за да не ги гледат. Освен сянката тези хора нямаха нищо, което да ги защити от убийствените жеги“, коментира експертът.

Спасова обясни и че в горещините трябва да внимаваме с кафето и да се хидратираме добре.

Напитки

„Алкохолът е забранен, дори бирата. Не се препоръчват и подсладените напитки, защото обезводняват организма. Не трябва да се спортува и да се работи тежка физическа работа на открито“, каза още Зорница Спасова. По думите й трябва да внимаваме и когато шофираме кола без климатик.

„Според проучвания опасността от катастрофи се увеличава с около 30% при температура в купето на превозното средство от 37℃, в сравнение с нормалната температура от около 22℃. Установено е, че в коли с тъмен цвят температурата в купето може бързо да достигне и дори да надмине 50℃“, добави експертът.