0

Е кстремна геомагнитна буря обхвана Земята в петък вечер. Магнитометрите в обсерватория Панагюрище регистрираха първата вълна към 20ч., а малко след  полунощ стойностите достигнаха и най-високата 9-та степен от скалата на К-индекса. Това съобщиха от Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН

Потребители заснеха явлението и споделиха необикновените кадри в социалните мрежи. Полярно сияние озари небето над София, Варна, Лом, Кубрат, Монтана, Годеч, Кортен, Ушинци. Явлението бе заснето и над гр. Кула и крепостта Кастра Мартис.

Слънчеви изригвания бяха наблюдавани през цялата седмица. Активен регион AR3664 произведе поредица от залпове, които бяха придружени с изхвърляне на коронална маса. За съжаление неговата активност продължава и в момента, което означава, че порциите от плазма ще подхранват магнитните смущения и през следващата седмица.

Най-голям ефект от магнитната буря може да се очаква върху сателитите и получаваните през тях услуги за навигация, телекомуникация, синхронизиране на автоматични операции и др. На по-високи географски ширини е възможно и индуциране на напрежения във високоволтови трансформатори, дълги кабели и тръбопроводи, както и повишена радиация за екипажите и пътниците в самолетите.

Метеочувствителните хора определено ще усещат дискомфорта на резките магнитни вариации в следващите дни.

Аврорални сияния може да се очакват на по-големи територии, стига облаците да не ги скрият.

* Източник: vesti.bg