0

Н е трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга. И държа да го отбележа. Аз стоя зад колегите енергетици. Всички хора, които са излезли на протести, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това са хора, които до един коректно са си направили съответните постъпки, за да могат да излязат и да изразят протеста си законно. Това коментира енергийният министър Румен Радев във връзка с недоволството на енергетиците.

„Всички сме на едно и също мнение, че работни места не трябва да бъдат губени”, допълни министърът. Радев коментира и идеята за държавния оператор за конверсия на въглищните централи, която, смята той, създавала напрежение.

„Аз лично съм изненадан, че това се възприема по начин, който да конкурира минната дейност. Тоест, че ако се създаде такъв тип оператор, видите ли, ще се насочат ресурси там и това, всъщност, още повече ускорява приключването на въгледобивната дейност в мината. За да сме прецизни – това не е идеята”, разясни той.

Министърът обяви, че доколкото знае, териториалните планове вече са изпратени към Брюксел. „Но имайте предвид - изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят”, подчерта Радев.

Той обясни, че имало позитивни нагласи от страна на протестиращите да участват в планираните за неделя преговори с властта. „Има отправена покана за разговори на национално ниво. Аз и екипът ми от колеги ще участваме”, уточни енергийният министър, писа NOVA.