0

 

Попаднахме в истински параграф 22 с узаконяването на административната сграда на манастира, каза за „Телеграф“ Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител.

През 1833 г., когато голям пожар унищожава светата обител, само за 10 месеца е излязъл султанският ферман за негово възстановяване - без всякакви разрешителни, скици, доказване на собствености т.н.

И това при липсата на факсове и интернет. Излиза, че при султана бюрокрацията е била по-малка. Защото в случая няма намесата на някакви частни интереси, а само бавене на бюрократични процедури от община Рила. Разчитаме много на обещанието на министър-председателя акад. Денков да се намеси и до два-три месеца проблемът да се реши.

Административната сграда на Рилския манастир е готова от 3 години

 Административната сграда на Рилския манастир е готова от 3 години
bnr

Омагьосан кръг

Сградата, завършена преди три години, е предназначена за здравна и пожарна служба, полицейски участък, поща, кметското наместничество, детски православен център и манастирската администрация.

Тя не може да бъде пусната в действие, защото няма пречиствателно съоръжение, а изпълнението му не може да започне, защото нямаме все още одобрен ПУП на територията на Рилския манастир.

А за да стане това, държавата изисква манастирът да докаже правото си на собственост върху земите от времето на цар Иван Шишман.

Проблемът

Преди реституцията, обаче, като държавна частна собственост са били актувани отделни имоти. Сега тези имоти, макар съставляващи само един декар, се явяват пречка. Правните пречки се поставят от конкретни хора, коментира адвокатът на манастира Росен Михайлов.