0

Е вропейският парламент обсъди правата на еднополовите семейства и техните деца по повод случай, свързан с България, в който Столичната община отказва да издаде акт за раждане на дете, чиито родители са две майки. 
Едната жена е с българско гражданство, а другата е с британско. Детето Сара е родено в Испания.  

Закана  

Еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали е заявила, че ЕК е готова да предприеме при нужда наказателна процедура, но обяснила, че това не е нито най-бързият, нито единственият възможен начин. Тя е съобщила, че скоро ЕК ще предложи правата, защитени от решение на Европейския съд, да се отнасят не само за свободата на пътуване. По нейните думи се предвижда правилата за признаване на родителство, удостоверено от друга държава в ЕС, да бъдат уеднаквени. Мнозинството от парламентарните групи е подкрепило решението на Европейския съд. 

Натиск

„Използват „Случая Сара“, за да ни притискат. Постоянно ще го повтарят като „китайска капка“, за да се намери някоя партия у нас да каже, че е редно да бъдат признати еднополовите бракове. Според мен не може да бъде предприета наказателна процедура, но нищо не се знае. С решенията на Съда в Страсбург се налагат глоби. Няма как да бъдем принудени да променяме националното ни законодателство. За „Случая Сара“ знам, че в Испания са отказали да издадат акт за раждане на детето, в Гибралтар, който е част от Обединеното кралство, също са отказали. Тогава двете жени решили да дойдат в България и тук да настояват за същото. Защо Европейският парламент не се занимава с Испания, която е отказала? А в България административен съд реши детето да получи акт за раждане от Столичната община, но ВАС още не се е произнесъл и случаят е висящ. Българската конституция определя брака като съюз "между мъж и жена". Опитват се с пропаганда да променят нашето общество и нашия начин на живот“, коментира пред „Телеграф“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. 

Църквата

Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, коментира пред „Телеграф“, че отношението на църквата към гейбраковете е пределно ясно. 
„То се основа на Светото писание, където в самото начало е казано: „И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде (Битие,1:27). Някои насекоми могат да се размножават  безполово, мисля, че се наричаше партогенеза. Господ в Своето всемогъщество, ако искаше, щеше да го направи и за хората - да има само един пол. Що се отнася до това дали еднополови двойки трябва да осиновяват и отглеждат деца, гражданското общество започна постепенно да го възприема. Църквата не може да наказва, нито да налага своето виждане по въпроса, но си остава твърдо на позицията, че такива деца растат в една ненормална среда и се нарушават техните естествени права - да имат майка и баща“, категоричен е архимандрит Никанор.